Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ?









Δεκαεννέα φορές περισσότερο φυσικό αέριο από τα 10 τρισ. κυβικά πόδια που ανακαλύφθηκαν στο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται ότι υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η χώρα μας διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Τα 10 τρισ. κυβικά πόδια αερίου αντιστοιχούν σε περίπου 300 δισ. κυβικά μέτρα και εντοπίστηκαν από την εταιρεία Noble Energy, που πραγματοποιεί ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Οπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος του κοιτάσματος έγινε από τους ειδικούς της αμερικανικής εταιρείας με βάση τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο φρεάτιο και πολύ κοντά στον φλοιό του κοιτάσματος.






Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν νέες μετρήσεις ώστε να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα και ακρίβεια το αέριο που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το κοίτασμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως αναφέρει στην «Espresso» ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.
«Τα 10 τρισ. κυβικά πόδια ή 300 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη γεώτρηση “Αφροδίτη” αφορούν το απόθεμα μόνο του πρώτου ταμιευτήρα, δηλαδή στα 5.800 μέτρα βάθος. Υπάρχει άλλος ένας ταμιευτήρας στα 6.500 μέτρα και ένας τρίτος στα 7.200 μέτρα» λέει ο Ελληνας καθηγητής.
Ομως, τα καλά νέα για την Κύπρο προοιωνίζονται ακόμη καλύτερα για την Ελλάδα, αφού το κυπριακό «οικόπεδο 12» έχει πολλές ομοιότητες με τις δύο πολλά υποσχόμενες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τη Μεσογειακή Ράχη και τη Λεκάνη του Ηροδότου, καθώς η γεωλογία τους είναι «πολύ παρεμφερής», λέει ο κ. Φώσκολος.
Επί της ουσίας, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το ελληνικό κομμάτι της Λεκάνης του Ηροδότου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, κρύβει την κολοσσιαία ποσότητα των 2 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 70 τρισ. κυβικά πόδια, δηλαδή επτά φορές το κοίτασμα της «Αφροδίτης». Ακόμη πιο εντυπωσιακές εκτιμήσεις κάνει για το τμήμα της λεγόμενης Μεσογειακής Ράχης, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οπως λέει, η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει έκταση περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάτω από αυτήν υπάρχουν 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή 123 τρισ. κυβικά πόδια - ποσότητα υπεδωδεκαπλάσια από εκείνη της «Αφροδίτης».
«Τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Ειλικρινά δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς για τι μιλάμε, γι' αυτό πολλοί με βγάζανε τρελό» λέει ο κ. Φώσκολος, ο οποίος εδώ και χρόνια υποστηρίζει δημόσια ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
Ο Ελληνας καθηγητής τονίζει ότι οι εκτιμήσεις για τον Ηρόδοτο και τη Μεσογειακή Ράχη προέρχονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει αντίστοιχα η εταιρεία Beicip Franlab (ανήκει στο κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου) και η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες στην Κύπρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου