Subscribe:

Ads 468x60px

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΟΡΧΙΔΕΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΟΠΙΚΗ ΝΗΣΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ!!!









Μια ορχιδέα, που ανθίζει μόνο όταν πέφτει το σκοτάδι, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μία τροπική νήσο στο Νότιο Ειρηνικό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 25.000 είδη ορχιδέας στον πλανήτη, κανένα όμως δεν έχει βρεθεί να ανθίζει και, κατά συνέπεια, να επικονιάζεται αποκλειστικά το βράδυ.
Η ανακάλυψη έγινε
 από τον ολλανδό ερευνητή Εντ ντε Βόγκελ, στη νήσο Νέα Βρετανία στο αρχιπέλαγος Βίσμαρκ, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, στη διάρκεια επιστημονικής αποστολής στην περιοχή αυτή που καλύπτεται από παρθένα πυκνά τροπικά δάση βροχής, όπου λαμβάνει χώρα εσχάτως σημαντική υλοτόμηση, με συνέπεια να έχουν γίνει προσβάσιμα μέρη απρόσιτα έως τώρα (σε ένα από αυτά βρέθηκε το φυτό).



Η μοναδική αυτή ιδιότητα της συγκεκριμένης ορχιδέας της ΝΑ Ασίας (που πήρε την επιστημονική ονομασία «Bulbophyllum nocturnum») έγινε αντιληπτή μόνο όταν το φυτό μεταφέρθηκε στο βοτανικό κήπο του Λάιντεν στην Ολλανδία.
Στη συγκεκριμένη μικρή νυχτερινή ορχιδέα, τα άνθη της, πλάτους δύο εκατοστών, τα οποία δεν έχουν μυρωδιά ιδιαίτερα αισθητή από την ανθρώπινη μύτη, ανοίγουν λίγες ώρες μετά το δειλινό (γύρω στις 10 το βράδυ) και παραμένουν ανοιχτά έως λίγες ώρες μετά την αυγή του ήλιου.
Οι επιστήμονες, που δεν είχαν δει ποτέ κάτι ανάλογο ώς τώρα, θεωρούν μυστήρια αυτή τη συμπεριφορά του φυτού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου