Subscribe:

Ads 468x60px

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΣΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ!!!









Το 7% των Ελλήνων ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, που πραγματοποιήθηκε σε
16 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν συνολικά 16.000 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό της νόσου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.133 ασθενείς, από τους οποίους: το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι, ενώ το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού.

Στην Ελλάδα, το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχει από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 60.000 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (56%, δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζει να καπνίζει, παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες). Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη Χ.Α.Π..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου