Subscribe:

Ads 468x60px

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ!!!






Μια σπουδαία ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον αστρονόμο Paul Van Der Werf από το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας. Η ομάδα αυτή ανακάλυψε μια μαύρη τρύπα στις απαρχές του Σύμπαντος που βρίσκεται σχεδόν 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και περιβάλλεται από έναν μη προσπελάσιμο δίσκο, που είναι φτιαγμένος από αέρια και σκόνη.
Ο δίσκος αυτός δεν προκαλεί καμιά ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό, όμως, που προκαλεί έκπληξη είναι η παρουσία σχηματισμού αστεριών σε ένα πυκνό στρώμα υδρατμών.
Χρησιμοποιώντας τα ευαίσθητα τηλεσκόπια του IRAM στο Ινστιτούτο «Radioastronomie Millimétrique» στην πλατεία Bure που βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις, η ομάδα έψαξε για σημάδια υδρατμών γύρω από ένα «κβάζαρ» - ένα μακρινό γαλαξία που συγκεντρώνει τη φωτεινότητά του από τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας και έχει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο.
«Είθισται το νερό που βρίσκεται στα σύννεφα να είναι συνήθως παγωμένο, αλλά ο πάγος αυτός μπορεί να εξατμιστεί από την ισχυρή ακτινοβολία του κβάζαρ ή άλλων νέων αστεριών. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε να ανιχνεύσουμε σημάδια υδρατμών στα σύννεφα», δήλωσε ο Van Der Werf.
Οι υδρατμοί στο σύμπαν δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, η ύπαρξή τους  είναι γνωστή πολύ καιρό πριν. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ο όγκος νερού είναι τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τον όγκο νερού στη γη. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό άστρων. Δημιουργούν ένα δίσκο τόσο πυκνό που το φως δραπετεύει μόλις και μετά βίας.
«Δεδομένου ότι τα μόρια νερού είναι ευαίσθητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους υδρατμούς  ως ένα μέτρο κοσμικού υπέρυθρου φωτός. Με αυτή τη μέθοδο διαπιστώσαμε, ουσιαστικά, ότι όλη η ακτινοβολία είναι “κλειδωμένη” στο δίσκο αερίου που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα», εξηγεί ο Marko Spaans, μέλος της ομάδας.
«Αυτή η παγιδευμένη ακτινοβολία είναι τόσο έντονη που θα δημιουργήσει τεράστια πίεση με αποτέλεσμα τελικά να διώξει μακριά τα σύννεφα από αέρια και σκόνη που περιβάλλουν τη μαύρη τρύπα», πρόσθεσε.
Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα περιπλέκουν την προσπάθεια μας να κατανοήσουμε  τις μαύρες τρύπες  και τους γαλαξίες που τις περιβάλλουν και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω εξέταση από τους επιστήμονες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου