Subscribe:

Ads 468x60px

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!







Στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη Γη και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα προσπαθήσουν να συλλέξουν μέσα στον επόμενο χρόνο σε μια παράτολμη επιστημονική αποστολή στις αφιλόξενες παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής Βρετανοί επιστήμονες, εξετάζοντας τη λίμνη Ελσγουορθ που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από το πάχους 3 χιλιομέτρων κάλυμμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής!

  Η επιστημονική ομάδα που έχει ξεκινήσει ήδη για την περιοχή της γεώτρησης, από τον επόμενο Οκτώβριο με τη βοήθεια ενός ειδικού τρυπανιού λειτουργεί με τη χρήση ζεστού νερού σε θερμοκρασία 97 βαθμών Κελσίου, θα ανοίξει δρόμο προς τη λίμνη Ελσγουορθ που είναι αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια!
Μία παράτολμη αποστολή με τεράτιες προσδοκίες!

  Οι προσδοκίες για το τι θα βρουν εκεί κάτω είναι τεράστιες, καθώς η απομονωμένη λίμνη πιστεύεται ότι μπορεί να κρύβει νέες άγνωστες μορφές ζωής, ενώ οι πάγοι που βρίσκονται από πάνω της, το νερό της και τα ιζήματα του πυθμένα της αναμένεται να φωτίσουν πολλά σκοτεινά σημεία της εξέλιξης του πλανήτη.

  Με μήκος 10 χιλιομέτρων και πλάτος 2-3 χιλιομέτρων η Ελσγουορθ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού έχει εξακριβωθεί ότι ο πυθμένας της είναι μαλακός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ιζημάτων.

  Η αποστολή στη λίμνη Ελσγουορθ είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα εξετάσει μία από τις 387 λίμνες που κρύβονται κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής. Παρόμοιες με τη βρετανική αποστολές έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με τη ρωσική επιστημονική ομάδα να στοχεύει στην εξερεύνηση της μεγαλύτερης, της λίμνης Βοστόκ, και με τους Αμερικανούς να προετοιμάζονται για τη λίμνη Γουίλανς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου