Τα χάπια της μακροζωίας θα είναι γεγονός μέσα στα προσεχή πέντε με δέκα χρόνια. Αναμένεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και να χαρίζουν στις νέες γενιές προσδόκιμο ζωής έως και τα 150 χρόνια!
Τις ανακοινώσεις, που μοιάζουν εξωπραγματικές, έκανε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας Πίτερ Σμιθ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα κορίτσι γεννημένο στην Αυστραλία σήμερα αναμένεται να ζήσει έως τα 100 λόγω της προόδου της ιατρικής, του τρόπου ζωής και του συστήματος δημόσιας υγείας».
Την αφορμή για τις συγκεκριμένες δηλώσεις έδωσαν οι κλινικές δοκιμές από τον συμπατριώτη του, Αυστραλό ειδικό σε θέματα γήρανσης στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σινγκλέρ, πάνω σε συνθετικά μόρια που «καταπολεμούν’ τη γήρανση. Τα μόρια βασίζονται στη ρεσβερατρόλη, τη χημική ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και στην οποία έχει αποδοθεί ήδη από παλιότερες έρευνες αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση. Σύμφωνα με τον δρα Σινγκλέρ, η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες σιρτουίνες, που θεωρείται ότι παρατείνουν τη ζωή των κυττάρων.
Αμεσος στόχος του δρα Σινγκλέρ είναι να δημιουργήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ηλικιωμένων και στη συνέχεια να επιβραδύνει την έλευση των ασθενειών του γήρατος, παρατείνοντας τα ενεργά χρόνια ζωής. Οπως εκτιμά η νευροεπιστήμων της Οξφόρδης Σούζαν Γκρίνφιλντ, στο μέλλον οι άνθρωποι 65 ετών θα ξεκινούν μια δεύτερη καριέρα! Αυτή, βέβαια, θα βασίζεται στις νοητικές και όχι στις φυσικές τους ικανότητες.
«Νομίζω ότι η πραγματική ελπίδα είναι όχι μόνο να τα φέρνουμε βόλτα μέχρι μια πιο μεγάλη ηλικία, αλλά να διευκολύνουμε μια μακρύτερη υγιή ζωή» συμπληρώνει ο καθηγητής Πίτερ Σμιθ. Οπως επισημαίνει, εκτός από τα νέα φάρμακα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές δοκιμαστικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα, που δείχνουν ότι μπορούν να «βοηθήσουν το σώμα να επισκευάσει τον εαυτό του». Πρόσφατα, μάλιστα, ερευνητές από το Μπέρκλεϊ χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα μυϊκών κυττάρων για να «επαναφέρουν’ τους μυς σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου