Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟ HIV!!!

 
 
 
 
 
Εμβόλιο που σβήνει τον ιό HIV
«Ασήμαντη χρόνια λοίμωξη», παρόμοια με αυτή του έρπητα, θα αποτελεί σε λίγα χρόνια το AIDS, μετά τη δημιουργία πολλά υποσχόμενου εμβολίου που δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε εθελοντές.

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε 22 από τους 24 υγιείς ενήλικες, στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο MVA-B, διαπιστώθηκε αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στον ιό HIV.

«Είναι σαν να δείχνουμε στον οργανισμό μια φωτογραφία του HIV, ώστε να είναι σε θέση να την αναγνωρίσει αν την ξαναδεί στο μέλλον» εξηγεί ο επικεφαλής του ερευνητικού project στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της Μαδρίτης, Μαριάνο Εστεμπάν.

Το εμβόλιο περιλαμβάνει τέσσερα γονίδια του ιού HIV, τα οποία διεγείρουν τα λεμφοκύτταρα Β και Τ. «Ο οργανισμός μας είναι γεμάτος λεμφοκύτταρα, καθένα εκ των οποίων είναι προγραμματισμένο να καταπολεμά διαφορετική παθογένεια. Οταν έχουμε να κάνουμε με παθογένεια όπως το HIV, που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί φυσιολογικά, χρειάζεται εκπαίδευση» εξηγεί ο Μαριάνο Εστεμπάν. Τα λεμφοκύτταρα Β παράγουν αντισώματα και τα λεμφοκύτταρα Τ ανιχνεύουν και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Εντεκα μήνες μετά τον εμβολιασμό σχεδόν τα 3/4 των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει αντισώματα για τον HIV. Επιπλέον, άνω του 1/3 είχε αναπτύξει ένα τύπο λεμφοκυττάρου Τ, που ονομάζεται «CD4+» και καταπολεμά τον ιό, τη στιγμή που οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει έναν άλλο τύπο του, τον «CD8+». Συνολικά το 92% παρουσίασε κάποιου είδος αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως ανοσία, παρά μόνο ως προστασία.

Ο καθηγητής Μαριάνο Εστεμπάν, αν και αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο είναι σε αρχικό στάδιο, το χαρακτήρισε «υποσχόμενο». Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί και σε φορείς του HIV για να διαπιστωθεί αν έχει και θεραπευτικήή δράση.

«Το εμβόλιο MVA-B έχει αποδειχτεί εξίσου ισχυρό με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο μελετάται αυτή τη στιγμή ή και λίγο περισσότερο. Αν το γενετικό αυτό κοκτέιλ περάσει τις φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές και φτάσει στο στάδιο της παραγωγής, στο μέλλον ο ιός HIV θα μπορεί να συγκριθεί με τον ιό του έρπητα του σήμερα» τόνισε ο Μαριάνο Εστεμπάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου