Τα ζώα πιθανότατα αντιλαμβάνονται τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα επιφανειακά ύδατα λίγο πριν από ένα σεισμό καταδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες ημέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό το 2009.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τις
αντιδράσεις εκατό βατράχων που εγκατέλειψαν τη λιμνούλα τους περίπου τρεις μέρες πριν το σεισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό, τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, λόγω των ισχυρών τεκτονικών πιέσεων λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Τα ζώα, που ζουν κοντά σε υγρότοπους ή τα θαλάσσια είδη, έχουν μεγάλη ευαισθησία σε αυτές τις αλλαγές.
Αυτή η χημική αλυσίδα συμβάντων μπορεί να μετατρέψει τις αβλαβείς οργανικές ύλες μίας λιμνούλας ή της θάλασσας σε τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τα υδρόβια ζώα να σπεύσουν να φύγουν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανισμό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Φρίντμαν Φρόιντ της NASA και τη βιολόγο Ραχήλ Γκραντ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, υποστηρίζουν ότι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις μεθόδους πρόβλεψης των σεισμών. Η συχνά ανήσυχη συμπεριφορά είχε παρατηρηθεί σε όλη τη Γη από πολύ παλιά.
Στην Χαϊτσένγκ της Κίνας, το 1975, μέχρι και ένα μήνα πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, οι κάτοικοι παρατήρησαν την εμφάνιση φιδιών με θερμοκρασία υπό το μηδέν, στο μέσο της χειμερίας νάρκης τους.
Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εμφανίστηκαν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος λίγες ώρες πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου